Zanimanja po horoskopskom znaku

horoskop, znak, posao, zvezde

Podele znakova

Dvanaest znakova delimo u cetiri grupe (po tri znaka u svakoj grupi) i tu podelu nazivamo podelom po elementu.
Te cetiri grupe su: vatreni znaci (Ovan, Lav, Strelac), zemljani znaci (Bik, Devica, Jarac), vazdusni znaci (Blizanci, Vaga, Vodolija) i vodeni znaci (Rak, Škorpion, Ribe).

Cetiri elementarne grupe znakova možemo sagledati i kroz njihove temperamente, odnosno po Hipokratovoj klasifikaciji cetiri osnovna tipa licnosti.
Vatreni znakovi kolericnog su temperamenta, skloni brzom, snažnom uzbudivanju i nagle cudi. Cesto su žucljivi, nestrpljivi, ponekad naprasiti i prgavi.
Za razliku od njih, temperament onih rodenih u znaku zemlje je melanholican, stoga naginju seti (ili potištenosti), neodlucni su, nešto slabije volje i ambicije. Vazdusni se znakovi nazivaju još i sangvinicima. Žešceg su temperamenta, nervozni i razdražljivi. Vodeni su znakovi flegmatici, dakle naizgled mirni (hladnokrvni), cesto previše tromi i lenji, sa izraženom sklonosti ka potiskivanju, osecanja skrivaju ili ih, pak, teško izražavaju.

Skladno tome što se u svakom elementu nalaze po tri znaka, postoji još jedna podela znakova, po tzv. modalitetu (ili kvalitetu) gdje se postojecih 12 znakova deli u u tri grupe (po cetiri znaka). Te tri grupe znakova su: podsticajni ili kardinalni (u ovu grupu spadaju Ovan, Rak, Vaga, Jarac), postojani ili fiksni (Bik, Lav, Škorpion, Vodolija) i promenjivi znakovi (Blizanci, Devica, Strelac, Ribe). Nazivi navedenih modaliteta govore sami za sebe, podsticajni znakovi predstavljaju pokret i podsticaj za delanje (inicijativu i akciju), postojani predstavljaju nacelo postojanosti i stabilnosti (reakciju na podsticaj, odnosno sposobnost organizacije i konkretne realizacije), dok su promenjivi znakovi zaduženi za rezultate (primenu i adaptaciju, istraživanje i razvoj).

Znakove cetiri elementa, možemo još podeliti i u dve grupe. U prvu spadaju vatreni i vazdusni znaci koji se po svojoj prirodi izražavaju aktivno i otvoreno (ekstrovertno). U drugu grupu spadaju znaci zemlje i vode, i njihova je priroda više pasivna i zatvorena (introvertna). Iz navedenog se da lako zakljuciti kako su vatreni i vazdusni znakovi izražajniji, hrabriji, dok su zemljani i vodeni znaci nesigurniji, oprezniji i promišljeniji.

Kad smo vec kod svih ovih silnih podela, vredi pomenuti još jednu, onu koja znakove deli na emocionalne i racionalne. Emocionalni su vatreni i vodeni, dok su racionalni znakovi zemlje i vazduha.

USKORO!

Vatreni znaci (Ovan, Lav i Strelac)

Vatreni znaci, skladno elementu vatre, otvorene su i vrlo “gorljive” prirode, inicijatori i entuzijasti, uvek puni samopouzdanja i volje,još i lako “zapaljivi”, poletni i za tren spremni na delanje. Zbog svog silovitog entuzijazma, u svakom trenutku nadahnjuju i podsticu druge na akciju, stoga se slobodno može reci kako su stvoreni za ulogu vodje i predvodnika. Ove mocne individualce, snažno izražene svesti o sebi i svojim sposobnostima, nece zadovoljiti mala dostignuca, stoga ih najcešce nalazimo medu preduzetnicima i sluzbenicima veceg formata, visoko rangiranih na društvenoj lestvici.

U negativnom smislu, vatreni su znaci zbog svojih nemalih apetita skloni megalomaniji i svim oblicima preuvelicavanja, a ukoliko im je osecaj sopstva preveliki, njihova se poslovicna otvorenost lako može pretvoriti u grubost i nedovoljnu osetljivost za druge ljude. Zbog nestrpljivosti i nesklonosti taktiziranju, mogu propustiti neke dobre prilike jer ce se, neretko, istrcati pre vremena i unapred sve pokvariti.

zvezde kazu

Ovan

Odgovaraju im dinamicna zanimanja i sloboda delovanja, a ako je ikako moguce – i odlucivanja. Zastupajuci svoje ili tude interese, dobro se snalaze u ulozi vode i inicijatora, kao i pokretaca nekih novih projekata, a neretko ih nalazimo u vojsci, policiji, medicini (hirurgija, stomatologija) i svim ostalim poslovima u kojima se može maksimalno angažovati i doprineti opstem dobru. Uvek kažu ono što misle i rado ce štititi one slabije, bilo kroz posao ili ce im to, jednostavno, biti najdraži hobi. Zbog izraženog takmicarskog duha, Ovnovima, svakako, leži i profesionalno bavljenje nekim sportom ali i svaki onaj posao u kojem mu je najveci motiv nadmašiti samog sebe. Zato se deo pripadnika ovog znaka pre ili kasnije odluce za posao u kom su – sami sebi šefovi.

Lav

Dobar organizator i s razvijenim upravljackim sposobnostima, Lav kad tad preuzima kormilo u svojoj struci, ili u, npr, politickoj stranci ambiciozno se penjuci do kakvog rukovodeceg, ili predsednickog mesta gde do punog izražaja dolazi njegov autoritet, a pruža mu položaj i moc. S obzirom na izvrsno snalaženje u javnosti i na sceni odgovaraju im i zanimanja poput glumca, TV voditelja, univerzitetskog profesora ili, ako je manje ambiciozan, tek ucitelja. Zbog potrebe za uvek novim izazovima može se odluciti i za “profesiju” profesionalnog sportiste, lekara ili – privatnog preduzetnika. Dobro se snalazi u svakom zanimanju koje je vezano uz scenu i gde su sve oci i uši s punom pažnjom prikovane za njegov “lik i delo”.

Strelac

Strelci su veliki putnici, stoga im odgovaraju sva zanimanja vezana za putovanja i direktni, odnosno cesti kontakti sa stranim državljanima i drugacijim kulturama. Gotovo savršeno Strelci se snalaze u svim visokointelektualnim zanimanjima s orijentacijom prema društvenim naukama, kao i sve ono što na bilo koji nacin može biti vezano uz zakonodavstvo, pravosude, ali i filozofiju ili teologiju. Njima je jedino važno baviti se poslom koji je dinamican i iznova pruža nove izazove, te da im svakodnevno pruža mogucnost širenja nazora i nudi potencijalnu mogucnost savladavanja nekih novih zanimljivih veština. S druge strane, sklonost sportu i takmicenju uopsteno može ih odvesti i u podrucje bavljenja profesionalnim sportom.

 

Zemljani znaci (Bik, Devica i Jarac)

Zemljani znaci su vrlo prakticne prirode i, u odnosu na znakove ostalih elemenata, ponajviše orentisani prema materijalnom svetu i pragmaticno-materijalnoj realnosti. S obzirom da su po naravi zatvoreni i oprezni, njihovi su potezi promišljeni, oprezni i postupni, a krasi ih veliko strpljenje, istrajnost i samodisciplina. Zbog svih ovih osobina, možemo ih nazvati upornim i strpljivim graditeljima, što oni u doslovnom smislu najcešce i jesu. Najviše od svega žele dostici sigurnost (materijalnu i emocionalnu) i veliki su ljubitelji tradicionalnih vrednosti, obicaja i zakona.

Negativna strana njihove prirode se najcešce izražava u preteranoj konkretnosti i kriticnosti te negiranja svega onog što ne potvrduju njihova cula (“ne vjerujem u ono što ne vidim”). U odnosu s njima problem je i to što se doslovno pridržavaju postojecih pravila, teško prihvatajuci neke inovacije i promene, jer najbolje funkcionisu u uslovimagotovo rutinske predvidljivosti. Zbog preterane težnje ka sigurnosti, lako postaju robovi svojih navika, zbog cega su cesto i sasvim uskogrudi, nepopustljivi i kruti.

Bik

Odlicni su u svim poslovima vezanim uz materijalna dobra, bilo da je rec o posedovanju zemlje i(ili) farme, ili, pak,firme (najidealnija je ona koja se bavi proizvodnjom i preradom hrane) na cijem su celu. Oprezni, ali i vešti u procenama pravog trenutka za delovanje u stanju su stvoriti od nicega – nešto. Idealna su im zanimanja ona ekonomskog usmerenja pri kojima je naglašena orijentacija prema profitu, odnosno finansijskim poslovima. Osim toga, a zahvaljujuci, pre svega, njihovoj planeti vladaru Veneri, koja im daje dobre glasovne mogucnosti, skloni su i umetnickim zanimanjima, s posebnim naglaskom na muziku. Zbog hedonizma i sklonosti uživanjima dobri su kuvari,poslasticari ili – proizvodaci vina.

Devica

Dobro se snalaze u sastavima obrazovanja kao profesori, ali su uspešni i kao nezavisni intelektualci i majstori teorije podrucja kojim se bave (filozofija, religija, matematika). Osim toga, svaki posao koji zahteva preciznost i dobru organizaciju ispunice njihova ocekivanja. U nacelu izbegavaju položaje koji sa sobom nose preveliku odgovornost, stoga im odgovaraju poslovi cinovnika, sekretarica, lekara, veterinara ili farmakologa. Rado ce izabrati i nekakav istraživacki posao “u senci”, vezan za medicinsku, biološku ili agronomsku struku. Zanati i uslužne delatnosti su podrucje gde vecina njih “pliva” s užitkom.Sta god da odaberue, usavršice ga do maksimuma svoih sposobnosti.

Jarac

S obzirom na to da su prirodno autoritarni, izuzetno odgovorni i ambiciozni, ali uz to i dovoljno strpljivi, nesumnjivo im najviše leže svi oblici organizacijskih i rukovodecih zanimanja, gotovo u pravilu vezanih uz industriju, metalurgiju, rudarstvo, gradevinarstvo, ali u obzir dolazi i ekonomsko upravljanje (management), te sva naglašeno statusna zanimanja kao što su npr sve forme politicke, upravne, odnosno državno-administrativne aktivnosti. Ljudi ovog znaka svoj položaj uvek zasluže višegodišnjim strpljivim radom i trudom (prema nacelu korak po korak), i obicno su najuspešniji u svojim zrelim godinama, nakon nagomilanog iskustva.

 

Vazdusni znaci (Blizanci, Vaga i Vodolija)

Vazdusni su znakovi jednako dinamicni i otvoreni poput vatrenih, ali za razliku od njih, njihova otvorenost je u vecoj meri intelektualnije i apstraktnije prirode. S obzirom da su pripadnici ovih znakova naglašeno ljubopitljivi i druželjubivi, socijalno osvešteni, kao i potpuno zaokupljeni svetom oko sebe, najcešce su prilicno inteligentni te nadprosecno komunikativni. Za razliku od vatrenih predvodnika i zemljanih graditelja, vazdusne znake možemo slobodno nazvati informatorima. U svetu informacija i informatike, kakav je danas, oni se osecaju kao kod svoje kuce i jednostavno su rodeni za to da budu neprestano okruženi tonama podataka, od dnevne stampe do televizije, pa sve do mobilne telefonije i interneta.

Negativna svojstva vazdusnih znakova,najpre ce se izraziti u obliku površnosti i bezosecajnosti. Istovremeno obradivanje gomile podataka, kao i neprestana težnja za novostima, lako ih može otuditi od stvarnosti i istinske dubine osecanja. Moraju se cuvati toga da ne postanu neprakticnim zatocenicima stalno izmenjivih trendova i relativnih ideja bez sadržine, dakle i bez rezultata trajnije vrednosti.

Blizanci

Najbolje se snalaze u poslovima koji im omogucuju neprestano kretanje i živu komunikaciju a sve to, ako je ikako moguce, bez puno odgovornosti. Njihova omiljena podrucja delatnosti su vezana uz novinarstvo, trgovinu, promet, medije, posredništvo, izdavaštvo, kao i svaki drugi posao u kojem je važno imati spretne ruke i(ili) britak i snalažljiv um (i nadasve “jezik”), jer u njima Blizanci mogu dati najviše i ono najbolje od sebe, buduci da su tu na svom “terenu”. Spretni su u svim onim poslovima koji zahevaju spretnost i snalažljivost, kao i dobru kordinaciju ekstremiteta. Osim toga, poznati su i po tome što su skloni puno toga zapoceti a malo toga dovršiti, pa im, u skladu s tim, najbolje odgovaraju dinamicni poslovi “na kratke staze”.

Vaga

Svako zanimanje gde ce do izražaja doci neki od umetnickih talenata podrucje je u kojem ce svaka Vaga blistati punim sjajem. Bilo da je rec o modi, dizajnu, poslovima vezanim uz nakit i umetnine, fotografiju, kostimografiju, scenografiju, muziku, ples, film, pozoriste, ili pak onima vezanim uz ulepšavanje poput frizerskih i kozmetickih salona ili ekskluzivnih butika. S obzirom da su društvene i vešte u komunikacijama, ali i da imaju smisla za vrednosti, vrlo lako se mogu snaci i u poslovima vezanim uz trgovinu, bilo da je rec o trgovanju automobilima ili umetnickim antikvitetima i poklonima, ili se baviti trgovinom nekretnina i vrednosnih papira. Deo njih odlucice se za neko “ozbiljnije” zanimanje poput prava i postati advokat ili sudija.

Vodolija

Ovi individualci i osobenjaci dobro se snalaze u svim oblicima nekonvencionalnih i modernih zanimanja, što automatski ukljucuje informaticku i racunarsku industriju, telekomunikacije, kao i sve druge oblike modernih i futuristickih tehnologija. Vodolije uglavnom idu ispred svog vremena, stoga su cesto vrlo uspešni u nauci, npr u astronomiji i matematici, a nisu im strana niti politicka, socijalna ili humanitarna zanimanja, odnosno poslovi vezani uz meduljudske odnose (ili humanitarno pravo) a zbog komunikacijskih veština i sklonosti da budu u centru paznje, privlaci ih novinarstvo i mediji. Ako neko izabere cudno i neobicno zanimanje ili svoj najdraži hobi pretvori u profesiju onda je to sigurno Vodolija.

 

Vodeni znakovi (Rak, Škorpion i Ribe)

Od sve cetiri grupe znakova, vodeni su doslovno – emotivni. Njihova zatvorena i oprezna, pomirljiva i duboko osecajna priroda koja može intuitivno osetiti i najtananije emocije drugih ljudi, cini ih vrlo egzoticnim, nedodirljivim, teško razumljivim i harizmaticnim osobama. Svet gotovo iracionalnih emocija kojim suvereno vladaju, daruje im citav spektar raznih osobina od kojih najviše vredi istaknuti altruizam, empatija, te istinsku brigu za dobrobit drugih. Da bi pomogli drugima, ne pitaju za cenu i na tom su putu sposobni podneti velike žrtve. Upravo zbog tih milosrdnih osobina, opravdano zaslužuju da budu nazvani istinskim cuvarima vrednosti.

Razmatrajuci negativnu stranu vodenih znakova, njihov glavni problem je preosetljivost, visoka podložnost utecajima okoline, kao i robovanje secanjima iz prošlosti. Moraju pronaci nacin na koji ce se najbolje zaštititi od spoljnih uticaja kako bi osigurali sopstveni mir i funkcionalnost. Takode nuzno je da se makar i delimicno odvoje od siline emocionalnog uživljavanja i doživljavanja, kako im se ne bi dogodio gubitak kontakta sa stvarnošcu.

Rak

S obzirom na naglašenu brižnost i osecaj za tude patnje, za ljude ovog znaka bi bilo najbolje pronaci posao u sastavu socijalne sluzbe, nekoj od humanitarnih organizacija ili medicini (u poslovima medicinske sestre, tehnicara…). Leže im i uslužne delatnosti (izvrsni su kuvari), a zbog veze s elementom vode, i zanimanja u vezi s recnim ili morskim prometom. Svoju sklonost prema prošlosti mogu realizovati i kroz zanimanje vezano uz istoriju (bilo da je rec o istoriji umetnosti ili arheologiji). Osim toga, maštoviti kakvi su, mogu biti i uspešni pisci, pesnici i kriticari. Dobro se snalaze s novcem, ali i kao trgovacki putnici koji redovno posecuju domove svojih klijenata, te u poslovima s nekretninama, a uspešni su i u marketingu jer poseduju dar za “opipavanje pulsa” javnosti.

Škorpion

Ovim “majstorima tajni” odgovara svaki posao u kojem dolazi do izražaja njihova sposobnost otkrivanja tudih ili prikrivanja vlastitih (ili pak tajni organizacije u kojoj rade). Politika, finansije, vojska (posebno tzv. jedinice za specijalne operacije), policija (detektivi i istražitelji), medicina (posebno hirurgija ), podrucja su na kojima se dobro snalaze. Ljudima ovog znaka odgovaraju ona zanimanja koja zahtevaju specijalne ljudske sposobnosti, pri kojima dominiraju otpornost na stres, kao i umešnost odgovornog delanja u težim, odnosno ekstremnim uslovima (kriminologija, patologija, psihijatrija, rad sa eksplozivima, otrovnim hemijskim elementima, zaraznim bolestima.). Cesto ih pronalazimo u obaveštajno-sigurnosnim službama, a nisu mu strana ni zanimanja poput istraživackog novinarstva. Bilo kakvo “zanimanje iz senke” idealno je zanimanje za svakog Škorpiona.

Ribe

Ribama je važno izabrati posao kome se mogu potpuno predati, stoga mnoge od njih za svoj životni poziv odaberu zanimanje putem kojeg mogu realizovati duboku potrebu za humanošcu i pomaganjem. Zbog empatije i osecaja za tudu bol i patnju, bolnice, humanitarne organizacije, socijalne službe, kao i sve druge slicne ustanove zatvorenog tipa, predstavljaju mesta gdje tipicna Riba više nego dobro “pliva” jer u poslovima koji ukljucuju brižnost Ribe uživaju, a mnoge od njih tu nalaze smisao svog postojanja. Medu ljudima ovog znaka cesto nailazimo i na umetnike, iz cega je vidljivo kako im savršeno odgovaraju zanimanja pri kojima je neophodna upotreba kreativnosti i mašte. Takode, odgovaraju im sve delatnosti vezane uz more, kao pomorstvo, turizam, ribarstvo.

Facebook Komentari

devojke online upoznavanje

mesec

mesec

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top